REABILITARE ȘI MODERNIZARE INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ ÎN STAȚIUNEA BALNEOCLIMATERICĂ
VATRA DORNEI

Obiective și activități


Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului

Obiectivul general al proiectului constă în valorificarea potențialului turistic al Statiunii balneo-climaterice Vatra Dornei prin dezvoltarea infrastructurii rutiere, cu consecinta directa in cresterea numarului mediu de salariati precum si a calitatii vietii cetatenilor.

Obiectivele specifice ale proiectului:

1. OS 1 – Reabilitarea si modernizarea infrastructurii stradale care asigura accesul intre centrul statiunii, obiectivele de interes turistic si zonele cu potential de dezvoltare - 12 strazi modernizate - Suprafata reabilitata de 71.970 mp (10,040 Km).

2. OS 2 – Reabilitarea si modernizarea trotuarelor aferente acestor strazi - Suprafata reabilitata de 18.231 mp - Lungimea trotuarelor modernizate - 12,815 km.

3. OS 3 – Amenajarea unor trasee pentru biciclisti - 1,89 km piste pentru biciclisti (1890 mp).

4. OS 4 – Crearea in zona reabilitata a unor spatii verzi formate din suprafete - Suprafata spatii verzi de 450 mp

5. OS 5 – Cresterea numarului de vizitatori in statiune ca si garantie a dezvoltarii economice:

  • crestere numarului de vizitatori cu peste 22 %, de la 46.200 persoane la 56.400 persoane;
  • atragerea de investitii noi, ca urmare a dezvoltarii infrastructurii, a promovarii prin canalele media precum si prin angrenarea factorilor decizionali de la nivel local prin crearea unui numar de 72 de locuri de munca (de la 3507 la 3579) prin crearea unui numar de 10 investitii ulterioare.
  • dezvoltarea unor parteneriate locale pentru punerea in valoare in mod unitar a obiectivelor si oportunitatilor turistice ale zonei si a identitatii sale culturale.

Activități:

  • Încheierea contractului de finanţare Reprezinta o etapa importanta, care presupune cunoasterea reglementarilor din contractul de finantare, intrucat in aceasta etapa sunt asumate obligatiile ce revin unui beneficiar in urma semnarii contractului de finantare.
  • Pregătirea documentiei de achizitie si atribuirea contractului pentru furnizarea serviciilor de consultanță in managementul implementarii proiectului.
    S-a efectuat o analiza a pieței si a fost intocmita o documentatie de atribuire pe baza cărora a fost atribuit contractul de consultantă, către o firma care deține expertiza necesara implementarii unui proiect cu finantare europeană.
  • Pregătirea documentiei de achizitie si atribuirea contractului de lucrari.
    Activitatea s-a derulat strict sub supravegherea serviciului de consultanță. Intocmirea documentatiilor de atribuire a contractului de lucrari trebuie sa respecte reglementarile specifice, in caz contrar fiind posibila aplicarea corectiilor financiare. Pe de alta parte, este foarte importanta identificarea unei oferte avantajoase din punct de vedere tehnico-economic.
    In general, atribuirea contractelor reprezinta poate cea mai importanta etapa ce asigura succesul proiectului (calitate, incadrare in termenele fixate, costuri, etc.). Se acorda atentie mare procesului de atribuire, avand in vedere si modificarile legislative recente din domeniu. Au fost incluse in contract cu mare atentie clauzele de derulare a activitatilor precum si cele referitoare la intocmirea documentelor.
    Contractul a fost incheiat in conformitate cu termenul stabilit de reglementarile programului de finantare.
  • Pregătirea documentiei de achizitie si atribuirea contractului de asistenta tehnica din partea proiectantului.
    A fost acordată atentie deosebita respectarii obligatiilor proiectantului atat in conformitate cu reglementarile specifice in constructii. Au fost inserate clauze ce rezulta din specificitatea programului de finantare referitoare la intocmirea documentelor ce presupun modificari ale proiectului (dispozitii de santier, modificari substantiale, cheltuieli diverse si neprevazute).
  • Pregătirea documentiei de achizitie si atribuirea contractului de dirigentia de santier.
    S-a acordat atentie la aspectele ce tin de specificitatea contractului, in conditiile dirigentarii unui proiect cu finantare europeana
  • Pregătirea documentiei de achizitie si atribuirea contractelor de publicitate.
    Contractul/contractele de publicitate includ activitatile obligatorii solicitate prin reglementarile programului si se va urmari respectarea Manualului de identitate POR 2014- 2020.
  • Pregătirea documentiei de achizitie si atribuirea contractului de servicii de audit.
    Contractul de audit presupune realizarea unor activitati si intocmirea unor rapoarte de audit financiar.
  • Asigurarea indeplinirii obligatiilor cu privire la taxele legale datorate ca urmarea a implementarii proiectului.
    Activitatea este importanta intrucat presupune sume relativ importante si impune respectarea unor precizari legale.
  • Monitorizarea contractelor de achiziţie încheiate şi management de proiect.
    Echipa de managemet a proiectului constituita in cadrul primariei pentru a asigura managementul de proiect a respectat reglementarile din fisa postului, atributiile specifice si in principal a urmarit modul in care contractantii respecta obligatiile contractuale.
  • Realizarea lucrărilor de construcţie.
    Au fost realizate intalniri periodice de monitorizare a progresului proiectului, la care au participat constructorul, proiectantul, dirigintele de santier, consultantul si managerrul de proiect. Au fost incheiate minute in care au fost precizate: incadrare in termene a activitatilor de constructii, masurile ce se impun in caz de nerespectare a graficelor, modalitati de recuperare.
  • Prestarea serviciilor de asistenţă tehnică şi dirigenţie de şantier.
    A fost urmarit atat modul de implicare cat si modul in care este respectata legislatia in constructii.
  • Intocmirea si transmiterea in conformitate cu reglementarile procedurale/contractuale si termenele stabilite prin contract si proceduri a documentatiilor aferente achizitiilor efectuate.
    Activitatea a fost executată in functie de cerintele contractului de finantare si a procedurilor de lucru.
  • Intocmirea si transmiterea rapoartelor de monitorizare trimestriale.
    Rapoartele de monitorizare a progresului proiectului au fost intocmite trimestrial in conformitate cu modelele primite la contractare.
  • Intocmirea si transmiterea raportului de monitorizare final.
    Raportul final de monitorizare trebuie sa consemneze indeplinirea indicatorilor de realizare si rezultat asumati. Se va constitui in suport pentru luarea deciziei referitoare la cuantumul sumei aferente cererii de rambursare finala.
  • Intocmirea si transmiterea raspunsurilor si documentelor solicitate pe parcursul implementarii catre Autoritatea de Management POR 2014-2020 si Organismul Intermediar POR 2014-2020, precum si catre alte institutii de control nominalizate in contractul de finantare, la solicitarile acestora.
    Activitate care s-a desfasurat in conformitate cu precizarile din contractul de finantare. Obligatiile sunt reglementate atat de programul de finantare cat si de legislatia referitoare la verificare si control (Autoritatea de audit de pe langa CCR, institutii specializate in urmarirea neregulilor si fraudei, Curtea Eoropeana de Audit, etc.)
  • Receptia situatiilor de lucrari si intocmirea documentelor de receptie partiala si plata a acestora in vederea intocmirii cererilor de plata.
    Pentru contractele de lucrari, constructorul a inaintat situatiile de lucrari verificate si avizate de dirigintele de santier si de proiectant.
    In urma verificarii acestora s-a dat acceptul de plata, au fost intocmite facturile, care sunt anexe la cererile de plata. Pe toata perioada, in proces a fost implicata si firma de consultanță.
  • Receptia serviciilor in vederea intocmirii cererilor de plata.
    Pentru servicii au fost aprobate rapoarte de activitate. Platile partiale au urmarit graficul de esalonare si conditiile specificate in contracte.
  • Intocmirea cererilor de plata si documentelor aferente cererilor de plata solicitate prin procedurile programului de finantare.
    Activitatea a respectat procedurile specifice de plata si a fost facuta impreuna cu consultantul.
  • Efectuarea platilor catre contractanti si intocmirea cererilor de rambursare aferente cererilor de plata.
    Dupa primirea sprijinului financiar aferent fiecarei facturi, au fost făcute platile catre furnizori.
  • Implementare masurilor de informare şi publicitate în cadrul proiectului.
    Au fost realizate doua informari in presa locala/regionala cu privire la inceperea si finalizarea proiectului. S-au realizat un numar de 25 panouri temporare si a 25 placi permanente in conformitate cu Manualul de identitate vizuala pentru POR 2014-2020.
  • Derularea activitatilor de auditare a proiectului.
    Au fost receptionate rapoartele de audit si au fost respectate recomandarile de natura a asigura fluenta derularii financiare a proiectului prin certificarea cheltuielilor dar si a modului in care sunt intocmite documentele aferente implementarii proiectului, mai ales cele care nu sunt verificate de finantator.
  • Intocmirea şi depunerea cererii de rambursare finale.
    Intocmirea cererii de plata finala va avea in vedere verificarea situatiilor de lucrari finale, precum si a urmaririi modului de intocmire a documentatelor finale, mai ales ale celor referitoare lucrarilor de restaurare. Vor fi implicati in procesul premergator intocmirii cererii de plata finala: proiectantul, constructorul, dirigintele de santier, comisia de receptie, consultantul, reprezentantul ISC, etc.


Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.


Investim în viitorul tău! Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.


http://www.inforegio.ro   |   facebook.com/inforegio.ro